Oletteko törmänneet ongelmaan, että ette saa unta, vaikka kuinka haluaisitte? Koitatte rentoutua, mutta vaikka kuinka rentoudutte, ette saa unta? Vaikka kuinka laskisitte lampaita ja koittaisitte lämmintä maitoa ja lukemista, ette nukahda? Kyllä nuo kaikki minua väsyttävät – entisestään – mutta uni ei todellakaan tule. En oikein tiedä, mikä tähän tepsisi. Menetin tuossa hetki sitten hermoni ja pomppasin sängystä ylös. Turhaa kai sitä siinäkään makaamaan, kun ei kerran nuku.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

”Sun kannattas Jassi mennä nukkumaan”, toteaa isäni herättyään siihen, että haen jääkaapilta limsaa.

”Joo. Ku en saa unta. Kellokaan ei oo ku viittä vailla viis.”

Todellakin. Väsyttää kyllä suoraan sanottuna ihan saatanasti, mutta unta ei meinaa tulla sitten millään. Joku sanoisi, että minulla on stressiä. Ei mielessäni edes erityisesti pyöri mikään mullistava, tai vähemmän mullistava. Uni ei vain ota tullakseen. Kaiken lisäksi juuri tänään olisi sellainen päivä, että olisi jaksettava hoitaa ainakin ne pääasiat… En kai minä voi mennä virastoihin silmät punaisena tai muuten vain väsymyksestä sekaisin. Millähän tämäkin ongelma hoidetaan?

 

Kaikki konstit on todellakin koitettu, vaan tunnen itseni aina vain entistä väsyneemmäksi ja sitä kautta myös ärtyneemmäksi. Tiedän myös, että jos en saa nukuttua edes paria tuntia, saan migreeni päänsäryn, olen vihainen kuin ampiainen vaikka syitä ei olisi nimeksikään, ynnä muuta ”mukavaa”. Toisaalta eiköhän nämä uniongelmatkin joskus ratkea. Luultavasti uni tulee ennemmin tai myöhemmin, kun tarpeeksi kauan valvoo. Minun tuurillani pääsen uneen tasan väärällä hetkellä, kuten yleensä. Nukun onneni ohitse ja sitä rataa. Päivän asiat jäävät hoitamatta. Nytpä minulla onkin kello soimassa. Kunhan en vain missaisi sitä, ja laittaisi herätyskelloa kiinni sen käytyä pirisemään… Vaikka mistä sitä yleensä tietää, nukunko enää tässä vaiheessa ollenkaan ennen valkenevan päivän iltaa. Onko siinä edes järkeä, kun kuitenkin mennään jo aamu puolessa? Mene ja tiedä.